Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2021 07:58 - За изборът: човешки животи или заведенията
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 779 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато не си затворил нито един чифт угаснали очи

Български лекар за претенциите на кръчмарите у нас: "Перверзно е да искаш от медиците да се смирят"

"Нека дойдат ресторантьорите на няколко дежурства, да усетят болката на хората и тогава да говорят за спасяване на ресторанти и за смирение." Български лекар в Германия говори с огорчение за ситуацията в България.

„Да обсъждаш отпускане на мерките, когато знаеш, че в къщата ти вече има мутация, която заразява повече хора, е като да предизвикаш лавина, за да видиш дали ще те подмине. Може и да стане, но ще е резултат на късмет, а не на разум." Това пише в профила си във Фейсбук д-р Борис Таблов, който работи като анестезиолог в германския град Нойрупин.

"България трябва да направи избор: човешките животи или икономиката"

Преди по-малко от година д-р Таблов описваше интензивното отделение, в което работи, като „призрачно", защото в него все още нямаше пациенти с Ковид-19. Днес той разказва как същото това отделение се е превърнало в много тъжно място: "Защото е пълно с пациенти с коронавирус, смъртността е много висока, все още нямаме лечение за тежките случаи и сме много изтощени - физически и психически. Никога не съм вярвал, че сме толкова безпомощни и че всеки ден в ръцете ми ще умират хора от това заболяване".

Според д-р Таблов, основният проблем е, че светът не успя да овладее разделението по въпроса за спазването на мерките. "Особено в България, където правителството не направи нищо, за да обясни на хората същността на проблема. Не организира нужните информационни кампании и смислени дискусии - нито за мерките, нито за ваксините. Напротив - днес решава едно, утре друго. Така хората съвсем естествено или губят доверие в него, или се затварят в медийните си балони на конспиративни теории", казва медикът.

"Когато не си затворил нито един чифт угаснали очи"

Възмутително, според д-р Таблов, е колебанието на правителството по отношение на мерките сега. Лекарят казва, че осъзнава икономическото въздействие от затварянето на ресторантите, но, според него, ако има времеви прозорец, в който може да се блокира разпространението на мутиралия щам, това са именно следващите седмици. "След това ще е късно. Правителството трябва най-после да направи избор: човешките животи или икономиката. Разбирам, че България е пред избори и че искат да превърнат тази здравна и хуманитарна криза в дивидент, но не е нормално политиците да избутват човешкия живот встрани, а тезите на премиера да са структурирани върху преценката какви гласове за изборите ще донесе дадено решение. Винаги ще има недоволни, но то затова е правителство - за да поеме отговорността и негативите от решенията си", категоричен е д-р Таблов.
Той е възмутен и от чутото през българските медии, че медиците трябвало да се смирят, защото било време заведенията да заработят. "Това е също толкова перверзно, колкото да обикаляш по студията и да твърдиш, че вирусът трябва да бъде оставен да си циркулира свободно, когато не си затворил нито един чифт угаснали човешки очи, които са те гледали с надежда, че можеш да помогнеш. Как може да искаш от медиците, които са на прага на силите си, да се смирят? Нека дойдат ресторантьорите на няколко дежурства, да усетят болката на хората и тогава да говорят за спасяване на ресторанти и за смирение. Друг е въпросът, че когато държавата налага ограничения, свързани с пандемията, трябва да е готова адекватно да помогне на пострадалите от наложените мерки. Което не се случи в България", твърди д-р Таблов.

"Кой ще поеме отговорността, ако България бъде връхлетяна от нова вълна?"

Според него, сега въпросът е следният: "Кой ще поеме отговорността, ако България бъде връхлетяна от нова вълна и се повтори картината с пълните болници, умиращите пред тях хора, липсата на линейки и персонал? Може би всички вирусолози, имунолози, инфекционисти, ресторантьори, които оспорват мерките и ваксините, трябва ясно да заявят, че те ще поемат отговорността за загубените човешки животи, ако късметът реши да ни обърне гръб и лавината дойде на нашия склон. А заедно с тях и политиците, които им позволяват това."
Единственият шанс сега, според д-р Таблов, е „всички да имат сили да издържат на икономическия натиск още малко време, за да заживеем нормално още през лятото или есента. Защото все още няма медицинско решение за тежките случаи с коронавирус и можем само да се опитваме да държим нивото на заразените ниско. Най-лесно е да кажеш - отварям всичко, пък каквото стане. Но това е морален въпрос. Нека политиците бъдат по-малко популисти и повече хора", призовава д-р Таблов.

Николета Атанасова, Дойче веле
 



Гласувай:
7



1. morskipesni - Тъпаци има и в Германия, още повече след като нахлуха балканци и араби.
27.01.2021 09:18
Като че са фанали Господа за шлиферя. Човек може да е с диплома, но НЕУК. Както д-р Мангъров в България отбеляза, НЯМА съществена разлика в заболяемоста (и смъртноста) от Ковид в сравнение с ОБИЧАЙНАТА за страната. Тка и в Европа- хората си умират, като и преди- от своите си болести, но на ВСИЧКИ се приписва "короната". Абе къде изчезнаха другите болести, къде е грипчето (също с 0,12% смъртност-като предполагаемата "корона". ) Айде по вятъра, маскари-не нас! нса!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822437
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031