Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2021 17:41 - НЕМА ТАКЪВ НАРОД!
Автор: dimganev Категория: Поезия   
Прочетен: 1410 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 25.09.2021 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Бях се зарекъл да не пиша нищо на политическа тематика. Но политическата 2021 година е нещо толкова сюблимно, че (признавам си греха без Бойко Рашков)  не успях да се сдържа. И ето ме и мен – нареден до другите шамани и да Ви предскажа бъдещето – онова бъдеще, което всеки от вас който не си мърда устните като чете, може да предскаже. Мастити политолизи и аналлизатори изучават, разчленяват, категоризират, класифицират, пресмятат комбинации, асоциации с епизоди от миналото и накрая намират мъдрост и смисъл там дето родните ни политическите ни акробати не са се и опитвали да влагат, само и само да дадат на електората надежда че печалбите ще са в следващия тираж.
Електоратът гледа, слуша, кима разбиращо с глава, мърмори че пак не е уцелил тотото, накрая отсича: „Всички са маскари!”, и като дойдат новите елекшъни си поръчва ако не точно същото, то нещо сходно от същата сергия. Зер „Ний динята си я ядем с леб!” И това вече тридесет и две години – все „Нова булка – нов късмет!”  Късмет, късмет – но… за онзи дето е отпред! Като си напълни дисагите и той отива при „Всичките… !”. Е, ми къде да отиде?!

Та да ви обясня защо и аз, като шопа дето гледал жирафа, клатя глава и си викам
„ТЕ ТАКОВ НАРОД НЕМА!”:

Да започнем от Ковида. Вече година и половина ходим като нинджи с маски се оглеждаме да не се изкашля някой до нас но за повечето българи Ковидът е измислен да ни турят намордници и да ни държат затворени и безправни. 80% от населението предпочита да пукне от Ковид като хлебарка през зимата, но не ще и не ще да се ваксинира! Щото, видиш ли, можело да им турят наночипове и да ги управлява Бил Гейтс, да останат безплодни или да се разболеят от нещо в следващите десет години. „Кой може да гарантира, а!...”. В това че малоумниците ще намалеят, разбира се няма нищо лошо. Лошото е че заразяват други, дето не са чак толкоз малоумни, деца, ученици, старци и пр. Вече за година и половина едно китно градче като Троян стана контингент на Свети Петър. Очевидно самолетите на НАТО пръскат не „ковид-пневмонит” а „анти-ваксо-глупотит”, разтворен в мъгла от слюнки на нобелови лауреати като доктора Мангъров, професора Чорбанов и други родни величия. Чудя се как не направиха Мангъров министър на здравеопазването, ами туриха оня плазмодий Кацаров, дето от „анти-” за нула време се пребоядиса в „про-”ваксър! Е, и Кацаров успя да уволни повечето борци за ваксинация, но Мангъров със сигурност щеше да спести на здравната каса и на пенсионните фондове поне няколко десетки милиарда! Ама ние българите никога не си правим сметката, или ако я правим тя все е без кръчмаря!

Та като рекохме „сметка” да видим какви сметки ще ни напишат енергото и топлофикация тази зима. Защото и битовите и промишлените сметки за ток и газ в крайна сметка ще ги плащаме пак всички ние, дето живеем на ръба на бедността и целуваме петолевката като се разделяме с нея. А два платени реактора остаряват морално и ръждясват в складовете на гьола/инструмента за руско влияние/стратегическия обект/и пр. Белене. И тук вина има не само теменужката на Бойко. Вкупом Касчиевци, Мартин Димитровци, Янето, Грийнпийс, и дори ЕК която дава лиценз за всичко, вкл.за краставиците, обясняваха колко ненужен и опасен е този проект. За опасен, може да е опасен, защото няма инженер, па бил той и руски, нито учен, който може да предвиди мощта на тектоничните процеси на разлома Вранча в чиято полоса се намира Белене. Но за необходимостта от мощности които да заменят фосилните централи се знаеше още от началото на века. Сега безумните (и откровено спекулантски) напъни на ЕС за „беземисионна икономика” е на път да ни остави без ток. Ами да сме мислили – като не щем Белене, досега да бяхме изградили и седми, осми и девети блок на Козлодуй. Вярно е че атомните централи не са толкоз гъвкави като въглищните, но за всичко се намира колай, ако имаш желание и акъл. Тази последната субстанция, явно се е досвидяла на Господ за българите, след като им дал толкоз много природа!...

Сега да минем на политиката. Тази година задълбахме дъното толкоз надолу, че ако РБ беше в Марианската падина със сигурност щяхме да стигнем до магмата.
Още не мога да проумея как 135 хиляди гласуваха за една доказана политическа интригантка като Мая (калабалъка край нея го знаете от кои панаири е събран), а цели 650 хиляди – за един политически олигофрен като Слави, с надеждата че тези същите могат съставят правителство и да управляват държавата. То май и Слави не вярваше че може да се стигне дотам. Ако се съди по видяното дотук, явно шоу-пичът си представяше парламента като някаква политическа борса на която търгуваш с гласове и получаваш дивиденти. Или някой чичко-паричко му нави фитила че от него с подходяща финикийска подкрепа може да излезе политик. Да ама не!

Сега по спешност се наложи да изкарат нови валета от ръкава – двама Харвардски шмекери, които обещават че за четири години ще ни оправят и ще идат да си гледат бизнеса. И всички почтени да отидат при тях, а ерго непочтените да се пръждосват по другите партии. Ами ако не съберат балъци за пълно мнозинство, нали пак ще трябва да се ашладисат с някои непочтени партизани. Този филм вече сме го гледали като „Царя и неговите юпита”.  Е не можаха за 800 дни да ни оправят, но за четири години тъй се оправиха че сега царят е е най-имотния българин, а Милен Велчев – най мастития хотелиер в държавата. И двамата си гледат бизнеса и изобщо не им е до политика. Николайчо Василев обаче явно не се е оправил като хората тогава и се беше приготвил пак да топне шепата в кацата, но някой се уплаши и го отсвириха бързо-бързо.

Бойко пак извади късмет! Сега и първа политическа гайда да е, пак никой няма да иска да прави любов с него и той ще може спокойно да си гледа мача отстрани и да надува вувузелата. А както споменахме по-горе тази зима може да е по-гладна и по-студена и от Жан-Виденовата. ГЕРБ късметлийски ще се отърси от навлеците защото те се прилепят само към партийните крави, от които могат да цуцат, а гербаджийската вече е с пресъхнали бозки (хеле ако оставят Рашков и Комитова за постоянни министри ще и пресъхнат и потните жлези).

(Тук е мястото да кажем едно евалла на Борисов – той е направо едно побългарено копие на Дядо Господ! Творецът от кал направил човеците, а Бойко от човешката кал направи партия – без идеология, без програма (после я писаха), без определена класова база, без интелигенция, без… Събра в едно корито полицаи, семи-бандюги, част от слънчевия и сенчестея бизнес, от градския и селския еснаф, тук-там по някой културтрегер  за цвят и… ето ти – замеси партия! И то партия, дето след толкоз години на власт със всичкия батак на властването, още гласуваме за нея и я слагме на първо място.
Да го духат европейците – ний динята си я ядем с леб! )

Но Бойковците хич не са виновни че бяха 10 години на власт – като няма читава опозиция да ги изгони – тъй става. И кой да ги изгони, като опозиционерите им са същите торбалани като тях – дърпат яко кой-каквото докопа под масата (От време на време някой дръпне погрешка покривката, ама другите и те дърпат от другата страна – сакън да не се види че масата е празна!)

Те и комунистите не бяха по-стока – я си спомнете Батко и братко, КТБ и цесиите, ДАНС with Пеевски,  Руския южен поток и пр и пр. други проекти и проектчета за „наши хора”. Сега Нинова е най-прогресивния и почтен политик от цялата кохорта. Тя се държи сякаш всички са и братовчеди или поне племенници (което си е вярно и за Майчето и за Таня и за Христо и за джобния генерал, и за льотчика); при нея всичко е широко скроено, няма червени линии, няма псувни в комуникацията, единственото условие е тя да е на белия кон на три крачки пред останалите. И ако след поредните избори не пропадне още едно стъпало надолу, всеки който си е правил снимка с нея с гордост може да се тупа че се е снимал с първата жена-премиер в цялата българска история. То голям майсторлък се иска – хем да си от статуквото, хем да се бориш с него! Ами на времето кой въведе плоския данък, кой приватизира ЕРП-тата, кой допусна заменките по морето и т.н и т.н. ...?!
Учете се млади харвардци! Ако трябва идете при батя си Серго за консултации и недейте да приказвате че вие сте я измислили тая „лява ръка в десен джоб”, пардон „лява политика с десни средства”. Дежа вю – ние още от сега знаем от кой джоб ще излезат средствата!

(Ако трябва да бъдем сериозни, крайно време е БСП да се превърне в жизнеспособна лява партия, която да противостои на десните (сега всички популисти се обявяват за десни), но не с лозунги, а с разумни политики. Защото безразборното наливане на обществени пари в потреблението при нереформираната ни и небалансирана икономика води само да инфлация и още по-голяма бедност. А една бедна държава не може да провежда социални политики!
Дай боже акъл на социалистическите бонзи и техните послушковци да разберат тези прости истини и да дадат румпела на по-прагматичите си съидейници. Но за мое съжаление няма място за голям оптимизъм – и в тази партия кърмилото управлява кормилото.) 

Агаларите, както винаги се правят на ни лук яли, ни лук мирисали . Те хем са статукво, хем не са, хем са против ГЕРБ, хем не са чак толкова; сега като виждат че мъглата е пълна, взеха да викат „ Абе хайде да направим пак една тройна коалиция, че то не е работа все под масата да драпаме!” Ей, ефендилар, вие тая тройна коалиция ще я сънувате дорде дойде беземисионната икономика ама… няма го Първанката да ви съеши и с ГЕРБ и с БСП! Тоя сегашния хич не вдява, само размахва юмруци, ходи да ви пита коя ви е родината и ви слага при корумпетата. Крайно време е да настъпи мотиката и съм сигурен че вие ще му съдействате от все сърце !

(В интерес на истината Доган може да е корумпиран, но не може да му се отрече интелигентността – оттегли се в сараите, полека-лека издърпа старите муцуни и даде път на по-младите. И тези млади са доста добре подготвени за нашата действителност политици –  разумни, премерени, без излишен патос и емоции. Де Бойко и Корнелия да имаха половината акъл на Агата. Ама неговата пра-родина не е България, а там явно Господ е бил по-щедър със сивото вещество! Sorry!)

Редно е да споменем и новите демократи. Винаги съм казвал че интелигенти партия не правят – партия се прави с прости хора. Ако двама интелигенти вземат да се препират за нещо, винаги ще имат поне три мнения по въпроса и ако някой сглупи да се намеси в спора ще го обявят за „интрудер” или направо за „игнорант”, (в българския език няма думи: „досадник” и „невежа”). Фукането с образование не е атестат за компетентност и лидерство, а за съжаление много от тези „умни и образовани” млади демократи са пълни политически анонимници.
Мечтата на росенския войвода от 2017 година насам е да промени промени съдебната система, една система която той очевидно не познава, защото освен времето когато го пробутаха за министър, той не е работил и един час в нея. А тази система е доволно сложна и консервативна за да бъде променена с желанието на един или няколко съмишленици. И мераците се изродиха в смяна на главния прокурор – тогава Цацаров, сега Гешев. Е дай Боже да го махнат, но с митинги и вувузели пред съдебната палата – едва ли ще стане.
А колко пък генералът-прокурор от времето на В.Мръчков олицетворява жаждата за промяна във въпросната система е въпрос с повишена сложност за лаик като мен, но със сигурност същият не е еманация на умен и образован демократ-реформатор. Тъй че погледнато отстрани и в тази диаспора доста „мирише на вехти кириши” и доста избори трябва да минат докато се изчистят от тях (ако харвардските опортюнисти не им засмучат гласоподавателите още сега, на ноемврийските).

(Опазил ме Господ да река че  „демократичните българи” са някакво бреме, нека да ги има за парлама, нали е парла-мент това, но честно казано много се съмнявам в техните възможности да управляват. То на един търг да идеш – и там търсят фирми с история, с банкови гаранции, с капацитет да извъшат работата е т.н, нашите са все „проекти” създадени за случая, като фирмите на Пеевски. Видно е че много им се иска да бъдат депутати, министри и премиери, но... то не става само с ядене!... Нали видяхте до какво дередже ни докара един лаик, дето го сложихме за държавна глава?! И пак се натиска да остане завалията.
Е, нека да го изберат, има още малко до магмата!

Тя, магмата вече ни топли яко! Цените на суровините тръгнаха стръмно нагоре, строителните материали поскъпнаха двойно, жилищата станаха непродаваеми, промишления ток скочи тройно и ще ни суровака през цените на всички продукти от първа необходимост. Че спекула има – има, но не се връзвайте на Бойко Рашков че като се развърти и спекулантите ще се изпокрият по мишите дупки. (Човекът май още живее във времето на чл.І.) Спекулата е нещо напълно законно и не е работа на ченгетата да се борят с нея. Със спекулата и високите цени могат да се справят само хора, които разбират от икономика и имат силата да влияят на пазара. Работата е там, че това се очакваше от близо две години и съвсем не е български патент – просто книжните пари в обръщение станаха много и трябва да им се изстиска водата. А в стремежа да тушират пораженията на Ковид-а Европейската банка и Централния резерв на Щатите напечатаха толкова много пари, несъответстващи на икономическото състояние на Европа и Америка, че сега никой не може да им хване края. И пазарите ще се успокоят чак когато излишните пари бъдат иззети и насочени към някакви нови икономически депа.

Преди много години, във времената на конкистадата на Америка испанските галеони се връщали натоварени до горе със злато и скъпоценности от Новия свят. Испанските грандове се пъчели че са най-богатите хора в Европа докато… паднала цената на златото и дантелите, мебелите и къщите се търгували на десетократно по-високи цени. Но все пак златото е стока и има някаква стойност, докато книжните пари са една илюзия и само доверието определя тяхната покупателна способност.

Най-доброто което може да се направи с излишните пари е да се търси някакво технологично обновление, най-вече в енергийния отрасъл, което да намали жестокият обир на който ни подлага ЕС с вълеродните квоти и всички изисквания за екологичност. Но това е друга, много голяма тема  на която мястото не е тук.

 

Вече тридесет и две години ние вървим през океан от възможности, които не искаме да приемем и да използваме. Ние не вярваме на държавата си и гледаме всячески да я провалим. Ние се стремим да влезем във властта единствено да напълним кесиите и хич не ни пука за всички останали, за прогреса на обществото и за бъдещите поколения. Ние избираме най-големите и най-алчните некадърници да ни управляват и после ревем че сме бедни и гладни. Ние черпим своите познания от фейсбук, отказваме превенциите на медицината и после се чудим защо мрем като мухи. Ние не спазваме правилата на движение и се сърдим че има много катастрофи. Ние не зачитаме законите, после гледаме да се оттървем с рушветче под масата и се оплакваме че има корупция. Ние, не уважаваме съседите и близките си и се чудим защо престъпността расте. Ние не желаем да се променяме, не желаем да даваме, искаме само да вземаме и ако можем да изпреварим останалите, но не правим сметка, че ако нищо не сложим, няма да има и какво да вземем. Ние не мислим с главите си, а чакаме някой да ни каже кое е черно и кое – бяло, да ни води като овце и после се сърдим че яко ни доят и стрижат!

Та и аз почесвайки се по главата, четох във Уикипедията, рових във във Фейсбук и Гугъл но не намерих аналог на тези наши уникални качества. Затова със сигурност мога да кажа:

Е, ТЕ ТАКОВ НАРОД НЕМА В ЦЕЛА ЕВРОПА!

И защо се сърдим на македонците, че не щат да са българи?!...

 Д.Г.



Тагове:   Европа,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fun1001 - мноого добре изложено ) поздрав..
25.09.2021 18:17


но, не виждам..тези "възможности", съжалявам,за което..

Вече тридесет и две години ние вървим през океан от възможности,
които не искаме да приемем и да използваме.
цитирай
2. dimganev - Драги ми fun1001,
25.09.2021 18:57
ЕС е икономическа общност, място за правене на бизнес, а това значи да бъдеш активен икономически субект и да разбуташ другите маймуни на клона и да си направиш място сред конкурентите. Но за това се искат знания и упоритост. Ако само подсмърчаме отстрани и протягаме шепа за подаяния ще си останем бедни и гладни. Никой не обича просяците, уважение има само към тези, които имат хъс и експертиза да се борят за собственото си благоденствие. И всякакви оправдания че някой не ни дава да се развиваме не са верни! Никой на никого нищо не дава даром, трябва сам да си го вземеш. Светът не е детска градина, време е да пораснем!
цитирай
3. anonimnik - Чудя се
25.09.2021 19:02
Какви са тия напъни да се политизира поезията? Вече трима политпропагандатори се появиха. Оправиха рубрика политика и се втурнаха да агитират другаде. Ами, опитайте в Рецепти, бе.
Големите поети могат да си позволят да пишат по политически въпроси, но тези, дето са плоски в поезията, и за политика нямат добър стил
цитирай
4. dimganev - Анонимний кадре на отдел „Чистота”,
26.09.2021 10:26
Ако бяхте прочел няколко изречения след първото, можеше и да разберете, че това не е никаква политпропаганда, а сатира срещу невежеството и самомнителната простотия на част от българите, които настойчиво искат да докажат че сме идиотите на Европа.
А поезията я замърсяват „поети” които пишат безмислици и не признават стъпки, рими, строфи, жанрове и пр. атрибути на мерената реч, към които за съжаление считам че спадате и Вие.
цитирай
5. dobrodan - Може ли да Ви помоля нещо?
26.09.2021 10:50
Да пишете по-честичко, ако може :)?
цитирай
6. dimganev - Уважаеми dobrodan,
26.09.2021 11:47
Аз не съм нито поет, нито литератор и пиша само когато ми дойде "музата" или ми прекипи от глупотевицата която се шири около нас. Но, благодаря за подканата, сега имам малко повече време, ще се опитам да завърша някои започнати неща и да ги предоставя за четене.
Съветвам всички, на които не им харесват моите писаници просто да не ги четат и да не си губят времето с коментари :)) Д.Г.
цитирай
7. fun1001 - това, да го донадим ли, към ..хумора)))
27.09.2021 10:52


2. dimganev - Драги ми fun1001,
25.09 18:57
цитирай
8. dimganev - Уважаеми приятелю,
27.09.2021 11:20
За мен това е нормално обръщение, още повече Вашият ник - fun в превод е шега, закачка, забава. Аз се постарах да отговоря изчерпателно на Вашия въпрос и ако не сте съгласен с мен можете да ме оборите. А колкото до хумора - някои го имат в себе си, накои го нямат. Надявам се да сте от първата чета. С :)) Д.Г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dimganev
Категория: Поезия
Прочетен: 315497
Постинги: 166
Коментари: 210
Гласове: 1074
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031