Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2018 18:55 - Su (Вода) Част пета- Андриаке. Потъналите градове.
Автор: kalin8 Категория: Изкуство   
Прочетен: 712 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 04.07.2019 15:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   
   След това наистина впечатляващо посещение в Храма, потегляме обратно към морето, където спираме почти до пристана на туристическите корабчета на пристанището. Доста време трябваше да се провира- в буквалния смисъл на думата- автобусът по тесните улички на градчето. Почти „на магия“ Мустафа успява да стигне до паркинга, обръща и наглася машината до другите и се обръща широко усмихнат- демек: „Видяхте ли сега?!“.

По плаващ док стигаме до корабчето, което е направено така, че да е удобно на туристите да гледат, снимат и чуват разказа на  екскурзовода. Голяма маса в средата на покрития салон, пейки по цялата дължина… С една дума- разполагайте се както ви харесва. Капитанът- младо момче- предлага кафе, чай, вода…


image

А морето- кротко, зелено- синьо.

Бавно и спокойно ( Яваш!)  се движим покрай бреговете на полуостров Ликия (дн. Теке).

Бреговете на Семена- древно селище, голяма част от което е под водата…Резултат на може би няколко големи земетресения!


image

Мореплаватели са били древните ликийци- тези, населявали бреговете на Средиземно море. От това, което се вижда и днес, личи, че са тачили много своите мореплавателни способности. Животът, свързан с морето е завършвал в саркофаг, покрит с каменна обърната лодка…

image

Каква житейска философия само!

Надявам се, да е вечно- това красиво море, тези брегове… Колкото и да ми напомнят за краткостта на живота човешки древните хора, оставили всичко това, морският вятър, блясъкът на слънчевите лъчи по вълните… Те, както ми  се струва (Или пък- не!) ми говорят нещо съвсем друго!


image

Поел съм този път не само за да открия за себе си древните култури, но и да намеря начин, способ, средство да успея в едно друго поприще- твърде трудно, но и както ми се вижда- много възможно…


image

Минаваме покрай разположена високо крепост, строена още от ликийски времена, достроявана от гърци, римляни, византийци и турци. Крепост, пазила залива през дългите векове на съществуването си. Кале-кей- днешното име на древния град Симена.

   Вече се насочваме към остров Кекова. Казват, че в древността Симена и Кекова са били свързани със суша, а и може би и с мостово съоръжение… Кекова е безлюден в днешни времена остров, но някога е бил седалище на военен гарнизон- все заради охраната на бреговете- по римски и византийски времена.

image

И този град е пострадал по същия начин от земетресенията. Доста голяма част е под водата в днешни времена, което може да се види от специално направения илюминатор на корабчето.

image

Помислили са за всичко!Докато Юлия говори, капитанът показва с насочен слънчев лъч от едно огледало всичко онова за което става дума- останки от древен храм, от канализацията на града, от къщи, строени на два етажа… Древен вълнолом- останал под морето, амфори, котви…

Обръщаме курса и потегляме към мястото, където по думите на Юлия, се събират Средиземно и Бяло море, твърдо решени да се топнем във водата, въпреки късната есен. Температурата на водата вече си е доста ниска.

image

Сега корабът смени временно командването си. Новият Капитан е твърде доволен, а и щастлив, както се вижда!Не вярвам на хиляда мили наоколо да има такъв!!!

 

Следва продължение

Странник

Фото- авторът.



Тагове:   вода,   пътепис,   пета част,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Вълнуващо !
16.03.2018 21:31
Все едно бях там !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalin8
Категория: Изкуство
Прочетен: 3292525
Постинги: 1150
Коментари: 7375
Гласове: 16685
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930