Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2018 17:11 - Su (Вода)
Автор: kalin8 Категория: Изкуство   
Прочетен: 873 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 10.11.2022 10:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Знае се, че не може веднага...
Трябва да мине малко време, за да може човек да открои най- важното.
Рдин пътепис, който се надявам да се хареса на читателите.
Б.

image



    „Кафява земя“- Рекох си на ум, поглеждайки от високо- от самолета, подаващата се из-под облаците суша. Наистина любопитството  ми бе повече от голямо… Та нали за първи път отивам в Турция, в древната земя- Анатолия.

image

Късна есен е. Долу под нас се открояват или преливат един в друг  поне няколко нюанса на кафявия цвят- някъде с леко зеленикав оттенък, някъде почти опрял в най- тъмните си възможни краски. Планини, нямащи нищо общо с онова синьо-зелено възприятие, което имаме… Сякаш някой великан е натиснал с могъща ръка земята откъм морето и тя се е нагънала в едни всякакви безразборни вълни- къде по- високи, къде малко по- ниски, украсени с ниска растителност в маслено- зелен цвят, различна от ведрото зелено на средиземноморските борове долу - в ниското, а и на палмите, растящи си тук на воля.

Самолетът захожда към летището откъм морето и по този начин се вижда красотата на града, разположен едновременно  в планината и на морето- Анталия.

image

Да ми простят пловдивчани- виждал съм много пъти Пловдив от високо- преди много години, когато се бях записал в аероклуба и направих доста летателни часове с безмоторен самолет (Това… Докато разберат нашите!). Хубав е от небето Пловдив! Сега- със сигурност е още по- красив, защото се разкри и реставрира Античния театър, Стадиона на Джумаята… Но, Анталия е направо прекрасна!!!

image

Всъщност, както ни разказаха, градът се е наричал  Аталия но след посещението на Бащата на нацията- Мустафа Кемал Ататюрк, е преименуван точно заради неговите думи:

„Аз вярвам, че наистина Анталия е най- красивия град на Турция!“

Събрали се тогава хората от Управата на града и решили да не „строшат“ по никакъв начин хатъра на този толкова велик Човек. Имам много да ви разкажа по този повод…

Самолетът плавно се докосна до пистата точно „като по ноти“- така казваха навремето инструкторите в Пловдивския аероклуб.

Летище Анталия.

image

Нищо общо с летище София…

image

Веднага се организираха няколко гишета за проверка на документи, а и за всички процедури, които се извършват по законите в едно летище.

image

На изхода ни чака едно усмихнато красиво момиче с табелка на туристическата агенция и с думите:

      -Добре дошли в Анталия!

 Разбирам, че наистина сме добре дошли…


Следва продължение.

Странник
Фото: авторът















Тагове:   вода,   пътепис,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalin8
Категория: Изкуство
Прочетен: 3296174
Постинги: 1150
Коментари: 7375
Гласове: 16689
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930