Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2020 23:20 - Съкровището на Кубрат, основател на България
Автор: pintev Категория: История   
Прочетен: 5255 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Светослав Пинтев, Седмичен Труд, 2014 г

 Древнобългарските съкровища са изумителни образци на златарското изкуство. За тях днешните българи знаем сравнително малко. Не би трябвало да е така, защото те са ясен  и царствен знак за високата култура на народа ни, който съвсем не е бил диво племе, което скитало по степите, както се опитваха да ни внушат цели десетилетия. Той е част от могъща цивилизация,  за което учените намират все повече доказателства,а изкуството му е  изумително. Там се крият и корените на нашата държавност, а не в 681 г., когато канас юбиги Аспарух, както била истинската му титла,

разширява държавата си насам

Съкровището на баща му канас юбиги  Кубрат, открито край с. Малая Перешчепина, Полтавска област,Украйна, е едно от най-значимите и най-големи от ранното Средновековие, намирани в света. То съдържа над 800 поразителни предмета, сякаш измайсторени от пръчката на вълшебник, а не от човешка ръка. Сред тях са златен жезъл, златен лъв от скиптър, три златни пръстена, два от тях са с монограма на Кубрат, златен рог, златна торква, две златни гривни с изумруди, златна тока с тегло 454 г, златни и сребърни чаши и съдове за хранене.

В момента това безценно съкровище е в Ермитажа, където е и намерената край с. Малая Перешчепина сабя на Кубрат.

Сабя, не меч 

Смята се, че тя е изработена от най-изкусните византийски майстори и е подарен на кана от византийския император Иракли, който е бил негов близък приятел, както знаем от историята. Острието е от няколко вида стомани, ковано в продължение на повече от месец. 

image       Дивният обков на оръжието е ювелирна изработка, инкрустирана с полускъпоценни камъни. Датирана е от 30-те години на седми век след Христа.  Гробницата е открита случайно от две деца през 1912 г. в пясъчните дюни на река Ворскла край селото. Било юни 1912 г. , когато десетгодишното овчарче Альоша, син на казака Фьодор Деркач, се втурнало в дома си със златна чаша в ръка и викове:

"Злато, мамо, много злато, в степта има много злато!"

Родителите уведомили властите, които мобилизирали за разкопки местните селяни, а те овредили много предмети. Стъклените и керамични съдове са изпочупени и разпръснати. Част от откритите златни апликации са разпарчетозсани или откраднати. Много от местните хора ровят моглата тайно  прибират немалко злато . Пристигналият два дена по-късно  археолог от Полтава И. Зарецкий  намира върволица селяни, възрастни и деца, с лопати на рамо отиващи към мястото на находката, където вече копаели двадесетина човека.   


Тагове:   съкровище,   Кубрат,   меч,   сабя,


Гласувай:
3



1. bulgares - Здравей
27.11.2020 10:50
Би ли обяснил, ако това е наистина съкровището от "гроба на Кубрат" как е възможно в него да има съдове от 8-ми век, както и такива с християнски символи? Погледни къде е на картата с. Малая Перешчепина и къде Фанагория - на 560км по въздух.

Аз твърдя, както много историци дето са с всичкия си, че това е просто едно хазарско съкровище, а Кубрат е само един герой от приказка на Теофан и никога не е съществувал. За Кубрат и Стара велика България, освен тази приказка нямаме и дума от друг летопис, около Фанагория където са живели гърци и евреи с писменост всичко говори, че не е имало нито българи нито Кубрат с петима сина, а Аспарух е водил цяла армия, а не само приказна конница, но тя си е била в България.
цитирай
2. dobrodan - Чакам вече от месеци, bulgaristanec :):):)
27.11.2020 13:44
да прокоментираш ти или някой от другите кукувци фрагмента от Методий Патарски, а именно чий го дирят в началото на трети век българите горе на полуночи заедно с авари, руси, хазари? Мммм? Айде, че може и да не доживея?
Ти, като един от многото самозванци, можеш да си твърдиш каквото си щеш. Има и сериозна наука, за щастие. Ще разбереш и какво е била Фино-Угрия (Фанагория).......
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031