Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2014 20:21 - Седем начина, по които да разберем дали пчелният мед е истински
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 2110 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Седем начина, по които да разберем дали пчелният мед е истински

image

 

Производството на пчелен мед е една сериозна и печеливша индустрия в световен мащаб. Това съвсем “естествено” предразполага определен брой хора, към това да смесват тази уникална суперхрана с различни по вид вещества, които меко казано не са създадени за консумация от човека. Едно от тях е тебеширът, който все още се употребява в множество класни стаи в “напредналата” ни образователна система.

По- умните фалшификатори добавят към меда чиста захар или нейния по- неприятен заместител- царевичната фруктоза, която от своя страна не променя съществено състава му. Общо взето е трудно да се определи до каква степен даден пчелен мед е 100% качествен, освен ако не се изследва в лаборатория, но има няколко прости трика (поне според уикипедиа), чрез които да се доближим, макар и малко до истината. Ето ги и тях:

 

1. Разтрийте малко мед между пръстите си – ако лепне, в него има захар или изкуствен подсладител.

 

2. Натопете главичката на кибритена клечка в меда и я драснете на драскалото на кибрита. Ако медът е чист, медът и клечката ще изгорят. Ако клечката избухне и веднага загасне, медът съдържа вода.

 

3. Капнете малко мед до мравуняк. Ако мравките го докосват, медът е фалшив. Пчелите защищават меда си с естествени репеленти, поради което мравките не нападат истинския мед (това твърдение изглежда не важи за всички видове мед, тъй като според моя добър приятел Калоян Гичев, мравките от с. Жеравна си хапват от истинския мед без каквито и да било притеснения image ).

 

4. Размесете с вилица мед и жълтък. Ако медът е истински, жълтъкът започва да изглежда като сварен.

 

5. Пуснете в чаша вода лъжичка мед. Истинският мед се скупчва на дъното, докато обработеният или изкуствен мед започва да се разтваря.

 

6. Намажете къшей хляб. За няколко минути истинският мед ще втвърди хляба, докато изкуственият или фалшив мед ще го размекнат поради наличието на вода.

 

7. Сипете няколко лъжички върху дъното на чист и сух съд и го нагрейте. Истинският мед бързо карамелизира и не се пени поради липсата на вода в него, докато фалшивият мед образува мехури и трудно карамелизира.

 

В заключение може да се каже, че най-добрият вариант е да си произвеждате пчелния мед сами. За тези, които нямат тази възможност (като мен),  идеята да си купувате от изпитани вече места или близки приятели е достатъчно приемлив.
drugata-realnost.com

 




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1361848
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031