Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2017 23:54 - “Тигър”, който изпада в истерия от фактите
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 1388 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 14.10.2017 12:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Наложи ми се да напиша този постинг заради изтриване на мой коментар с факти и заради истеричните лични съобщения и псувни, които получих заради наивната си заблуда, че водя нормален разговор с приятел. Изненадата ми е голяма, защото смятах този човек за коректен опонент и търсач на истината, даже не си бях направил труда да си копирам коментара. Но щом фактите могат да доведат тигър до истерия, значи си заслужава те да видят бял свят. Защото характера на истинския тигър не предполага истерия, а още по-малко заради факти, които на мен ми изглеждат доста тривиални. От което си правя извода, че съм приел на юнашко доверие за тигър човек, който няма много общо с това гордо и достолепно животно. А такива имитатори на достолепие категорично не ми допадат, заради което сега си напрягам паметта да възстановя точно фактите, с припомняне на които предизвиках неочаквания порой от истерия.  

Ето кои факти предизвикаха мъжествения на претенции ценител на женската красота да изгуби самообладание и да реагира като ощипана истерична женица:

От началото на ПСВ през 1914 до 1917 външната политика на САЩ стриктно се определя от т.н. Доктрина Монроза недопустимост на съюзи с други държави и ненамеса във военни конфликти. По тази причина почти 3 години САЩ стоически понасят ограниченията, които Германия налага на трансатлантическите превози, както материалните щети и човешките жертви от потопяването на морски съдове с потребителски стоки за Европа. Възмущението от всичко това достига своя връх когато през май 1915 германска подводница торпилира пасажерския кораб Лузитания”, причинявайки смъртта на 115 щатски мирни граждани, но щатския президент У. Уилсън укротява за две години настояванията за обявяване война на Германия с изявлението: “Америка е твърде горда, за да воюва”. Когато обаче в началото на 1917 британците прихващат т.н. Телеграма на Цимерманс която Германия предлага на Мексико военен съюз срещу САЩ , щедра финансова помощ”, а също щатите Тексас, Ню Мехсико и Аризона, дори пацифистите в САЩ изпадат в ярост и У. Уилсън е принуден да наруши изолационистката Доктрина Монроискайки от Конгреса война за прекратяване на войните”. САЩ обявява война на Германия на 6 Април 1917, а американците се включват във войната с масовата вяра, че бързото приключване на този най-мащабен военен конфликт в историята ще бъде край на всички военни съюзи и големи войни по света. У. Уилсън заявява, че тази война ще направи света безопасен и демократичен”. Една година по-късно, Германия от печелеща войната търпи тежки поражения и стига до истинска национална катастрофа.  

До преговорите за Версайския мирен договор Германия не е допусната и германците го приемат като дълбоко унижение и диктат. Договорът не е ратифициран от САЩ заради неговата несправедливост.  При преговорите са игнорирани т.н. “14 точки за мира на У. Уилсън”, целящи избягването на реваншизъм, унижения, разпокъсване и осакатяване на победените държави. Това пряко засяга не само Германия, но и България.

Ще обобщя фактите с личното си мнение, че ако германец или българин мрази САЩ заради участието им в ПСВ, единственото му рационално основание е, че САЩ не са приели Германия да обещава части от САЩ на друга държава. Чувството ми за лично и национално достойнство не ми позволява да очаквам друга държава да толерира посегателство над териториалната си цялост и вярвам, че всеки българин или германец, на които им пука за националната цялост на своята държава, също би имал доблестта да го признае.

 Мога да разбера гледната точка, от която горепосочените факти предизвикват ярост. Да се досетя за всичко, което вече безброй пъти е повтаряно – бомбардирането на Ирак, Сърбия и т.н., заради правотона някои да се пишат патриоти като Садам и Милошевич, за да анексират или избиват. Правото само други да произвеждат кораби, строят сгради и отглеждат деца, да правят живота си по-сигурен, за да дойдат най-яростните и най-големите юнаци на света да ги взривяват или присвояват, защото имали одобрението на лумпените. (Помним как Садам обещаваше да зарови САЩ в пясъците, а Милошевич - да ги разгроми). Или, защото вярвали в правилния Бог, който ги бил създал, за да се разпореждат с останалите. Или, защото точат лиги по инфантилни холивудските образци на красавици със суперменска сила и способности да убиват и да бъдат остроумни, закачливи и надарени с перфекстни форми. Или, защото са достатъчно глупави да не забележат, че физичиски атрактивните жени няма как да извършват “геройствата” на войната пък те да ги чакат вечер в леглото парфюмирани и изкъпани да им се доказват какво могат и там. Невежи, които не виждат, че подобни “права” вече са връщали народите във времена на мракобесие, произвол и битова мизерия, когато жените е трябвало да миришат като порове и да вървят изгърбени, за да могат да отгледат децата си. Защото, дали са местни деятели на “ИДИЛ” или са били родени в уредени държави, лумпените еднакво не признават природните закони, дори само този, че всяко действие ражда противодействие. Не може да се очаква някой да подари на всички военната си GPS технология за граждански приложения и да нехае, когато с нея лумпена иска да му навреди за да претендира за величие. 




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092645
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031